מה מומלץ לכתוב על מצבה?
תהליך הקמת מצבה כולל מספר שלבים שאחד מהם הוא בחירת כיתוב על מצבה. לכאורה זה נשמע פשוט אבל כשמגיעים לרגע בו צריך לבחור את הטקסטים, בין אם מדובר בכיתוב על מצבה לאבא או לאמא פתאום מגלים שקשה מאוד לתמצת למשפט אחד גג שניים אנשים יקרים לליבנו. כדי לעזור לך בבחירת הטקסטים, כתבנו לך מדריך שלם על מה מומלץ לכתוב על מצבה.
כתיבה על מצבה על פי נהלי בתי העלמין
בישראל קיימים שלושה סוגים של בתי עלמין – ציבורי, צבאי ופרטי. בעוד שבבתי העלמין הפרטיים קיים חופש גדול יותר הן לעיצוב והן לטקסטים שיופיעו על המצבה, בבתי העלמין הציבוריים והצבאיים המצב לא כך והנהלות בתי העלמין השונים מאוד מקפידות על סדר ואחידות. זה מתחיל בעיצוב המצבות בו הנהלות בתי העלמין דורשות מהמשפחה לעצב את המצבה בצורה שבלונית ואחידה ואפילו מחליטה על סוגי האבנים מהן תוקם המצבה. זו הסיבה שכדאי מאוד להתייעץ עם קבלן מצבות מקצועי ומנוסה שידע לכוון אותך ולעזור לך עם סוגי המצבות הקיימים בשוק.
סוגי אותיות לכיתוב על גבי מצבה
לאחר שהבנת מהן הדרישות העיצוביות של הנהלת בית העלמין בו ייטמן המנוח, יגיע הרגע לבחור סוגי אותיות למצבה. כיום קיימות מגוון שיטות אך הנפוצות יותר הן התזה בחול, לייזר (CNC), הדבקה של אותיות ברונזה, אותיות עופרת על מצבה. חשוב להבין שצריך להתאים את סוגי האותיות לסוג החומר ממנו תוקם המצבה ולכן ליווי של איש מקצוע יעזור לך כאן מאוד.
מה כולל כיתוב על גבי מצבה?
מעבר לנהלים על עיצוב המצבה עצמה, הנהלות בתי העלמין מחייבות את המשפחה לכתוב מספר משפטים קבועים על גבי המצבה והם:
- שמו המלא של הנפטר
- שמו המלא של אביו של הנפטר
- ת.נ.צ.ב.ה
- פ"נ (פה נקבר)
- תאריך לידתו של הנפטר
- תאריך פטירתו של הנפטר
מעבר לטקסטים האלו ניתן להוסיף כיתובים משלך על המצבה, כל עוד הם מאושרים על ידי הנהלת בית העלמין. כאן המקום לציין שאם המצבה לא עוברת אישור על ידי הנהלת בית העלמין המנוח לא יקבל אישור קבורה מחברה קדישא והעניין עלול להסתבך ולגרום לך להוציא אנרגיה וכספים מיותרים.
רעיונות מה מומלץ לכתוב על מצבה
אחרי שבחרת סוג אבן וסוג אותיות למצבה של הנפטר, הגיע הרגע לבחור כיתוב למצבה משפט או שניים אישיים אשר ינסו לתאר את אופי המנוח והמורשת אותה הוא משאיר לדורות הבאים. ניתן לבחור משפטים מהמקרא, משירים או מכל מקום אחר רק שיש לאשר את המשפטים האלו עם ההנהלה כדי למנוע אי נעימויות. יצרנו רשימת משפטים כדי לעזור לך בבחירת משפטים נכונים שיצליחו לתאר את הנפטר וגם יעברו את אישור הנהלת בית העלמין כך שייחסך לך זמן רב בתקופה קשה כזו:
מה מומלץ לכתוב על מצבה לגבר
- איש אשר רוח בו
- אדם ענו עם לב רחב כחול אשר על שפת הים
- איש חיל רב פעלים
- אשרי אדם מצא חכמה ואדם יפיק תבונה
- טוהר אהבתך וצניעותך יאירו דרכינו לעד
- ומצא חן ושכל טוב בעיני אלהים ואדם
- אך קולך שנדם היקר באדם
- תודה על אהבתך ומה שהענקת בחייך
- איש תם וישר רודף צדק וחסד ההומור
- איש עבודה חבר נאמן וטוב לב
מה מומלץ לכתוב על מצבה לאישה
- יקרה היא מפנינים, וכל – חפצייך, לא ישוו – בה
- אהבתך ומסירותך לכולנו אור שיאיר את עינינו תמיד
- היית לנו עולם ומלואו, תישארי בליבנו לעד
- אשת חיל מי ימצא
- כל כך קשה לכתוב דמעות, קשה לשאת את הדממה, כל כך קשה לשיר דמעות, ומי יתננו נחמה
- הולכת את מעמי, לכי לשלום ויהיה רצונך לבדו נר לנתיבך ומצאי את השלווה באשר תהיי
- עץ חיים היא למחזיקים בה ותומכיה מאושר
- דרכיה דרכי נעם וכל נתיבותיה שלום
- אני ישנה ולבי ער
- והיא חברתך ואשת בריתך